CATIA, yaygın olarak kullanılmakta olan bir tasarım ve üç boyutlu modelleme aracıdır. Boeing ve Airbus gibi havacılık devleri de dâhil olmak üzere; uçak, otomobil, makine gibi pek çok endüstride, çok sayıda firma tarafından kullanılmakta olan CATIA, detay parçaların modellemesi, montajların meydana getirilmesi ve teknik resimlerin oluşturulması başta olmak üzere çeşitli tasarım süreçlerinde etkin olarak kullanılmaktadır.
Ürünlerin tasarlanması, tasarlanan ürünlere ait üretim verilerinin hazırlanması, verilerin raporlanması gibi konularda tekrarlı işlerle karşılaşılması ise bu tasarım süreçlerinin kaçınılmaz bir parçasıdır. Birtakım komutların çeşitli ihtiyaçlar için ve farklı şekillerde tekrarlanması gereken durumlarda, otomasyon çok ciddi avantajlar sağlamaktadır. Bu konudaki en büyük avantaj, zaman kazancıdır.
Diğer önemli kazanç ise kalitedir. İşlemler elle yapılırken meydana gelebilecek insan faktörü kaynaklı hatalar ortadan kalkmaktadır. Bu sayede ise işlemler çok düşük hata oranları ile tamamlanabilmektedir. Bu şekilde ise kod yazarak günlerce sürecek işleri saatler, saatlerce sürecek işleri saniyeler içerisinde tamamlamak, “CATIA Otomasyonu” sayesinde mümkün olabilmektedir.
CATIA Otomasyonu ifadesinden anlaşılması gereken tam olarak budur. Bu kitap çalışması ile yapılmak istenen; Visual Basic ile CATIA otomasyonu konusunda bir altyapı oluşturmak ve yapılabilecekler konusunda bir çerçeve çizmektir.
• Part Design (Detay Parça Tasarımı) Modülü Nesneleri
• Drafting (Teknik Resim) Modülü Nesneleri
Yazar Hakkında
Kırıkkale doğumlu olan Bilal BULUT, İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği bölümünü tamamlamıştır. Özel ilgi alanı savaş uçağı tasarımı olup hâlen TAI - Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ'de Tasarım Mühendisi olarak görev yapmaktadır. Yaklaşık yirmi yıldır Visual Basic ile ilgilenmektedir ve yarı profesyonel şekilde ve ticari de olmak üzere çok sayıda uygulama geliştirmiştir. Visual Basic’in yanı sıra, VB.NET, ASP, PHP, Python, Delphi, Fortran vb. dillerde de uygulamalar yapmıştır.
Yaklaşık on iki yıldır görev yapmakta olduğu TAI’de başta CATIA olmak üzere, PLM sistemleri, Excel, PowerPoint vb. çeşitli uygulamaların otomasyonu konusunda çok sayıda makro ve uygulama geliştirmiştir. Ayrıca TAI’de “Visual Basic ile CATIA Otomasyonu” ve “Visual Basic” dersleri vermektedir. Keman ve gitar çalmak başlıca hobileridir.