Kitap Önizleme
- -25%
PICI6F877A TEMELLİ PLC SÜRÜM 2.0 1.CİLT
- Yazar-Adı
- Prof. Dr. Murat UZAM
- ISBN
- 9786257440448
- Ebat
- 15 x 21
- Sayfa-Sayısı
- 688
- Basım-Yılı
- 2022
- Ağırlık
- 750 gr
- Renk
- Siyah Beyaz
₺187,50
₺250,00
-25%
Vergi dahil
Programlanabilir lojik denetleyiciler (Programmable Logic Controllers – PLC) mikroişlemci veya mikrodenetleyici temelli olarak üretilen otomasyon cihazlarıdır. PLC’ler günümüzde otomasyon sistemlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla çok yaygın olarak kullanılmaktadır. PLC tasarımı ve üretimi süreçleri, yazar tarafından son yıllarda yapılan çalışmalar haricinde PLC üreticilerinin bir sırrı olarak kalmıştır. PLC’lerin yerine getirdiği işlev kullanıcılar tarafından çok iyi bilinmesine karşın mikroişlemci veya mikrodenetleyici temelli bir PLC’nin gerçekleştirilmesine dair (yazarın yapmış olduğu çalışmalar hariç) rapor edilmiş ciddi çalışmalar mevcut değildir. Bu konuda yazar tarafından yapılan çalışmalardan birisi 2013 yılında Birsen Yayınevi tarafından yayınlanmış olan “PIC16F877A Temelli PLC” isimli kitaptır. Bahsi geçen kitapta bir PIC16F877A PIC mikrodenetleyicisi kullanılarak tasarlanmış ve gerçekleştirilmiş olan “16 girişli / 16 çıkışlı bir PLC” anlatılmaktadır. Bahsi geçen kitabın yayınlanması sonrasındaki süreçte yazar tarafından yapılan çalışmalar sonucunda bu kitapta anlatılan proje ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla bu kitapta açıklanan proje “PIC16F877A Temelli PLC Sürüm 2.0” olarak isimlendirilmiştir. Bu yeni proje kapsam olarak daha geniştir ve yazılım kısmı daha esnek bir kullanıma sahiptir. İlave olarak sayıcılar ve zamanlayıcılar gibi bazı PLC fonksiyonları PLC programlarını düzenleyen IEC 61131-3 standardına uygun olarak yeniden tasarlanmıştır.
Bu yeni projede yapılan geliştirmelere, kullanılan referans zamanlama sinyallerini de örnek olarak verebiliriz. Önceki projede kullanılan referans zamanlama sinyallerinin kullanımı görece olarak daha zordu. Yeni projede ise kullanımı daha kolay olan 1ms, 10ms, 100ms ve 1s periyotlara sahip toplam dört tane referans zamanlama sinyali mevcuttur. Bu kitapta anlatılan proje hem donanım hem de yazılım açısından pek çok yenilikler içermektedir. Ayrıca önceki projede projeye ait PLC donanımı olmadan PIC16F877A Temelli PLC’nin çalışmasını gözlemlemek mümkün olamamaktaydı. Bu yeni projede donanıma ek olarak geliştirilen kullanıcı programlarının çalışmasını gözlemlemek için Proteus ISIS yazılımında kullanılmak üzere bir proje dosyası kitap dosyalarına eklenmiştir. Böylelikle okuyucu için kitapta anlatılan konuların hızlı bir şekilde öğrenilmesi mümkün hale gelmiştir.
Kitapta geliştirilen kodlar, PIC Assembly dili kullanılarak MPLAB X IDE v5.25 program geliştirme ortamında PIC16F877A mikrodenetleyicisi için elde edilmiştir. Sonuç olarak bu kitap, başta Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği veya konuyla ilgili bölümlerde okuyan öğrenciler ve piyasada çalışan mühendisler olmak üzere PLC ve endüstriyel otomasyon alanında kendi özgün PLC’sini üretip kullanmayı düşünen herkese yardımcı olmak amacıyla yazılmıştır.
-
MPLAB X IDE v5.25
-
PIC16F877A mikrodenetleyicisi
-
Programlanabilir lojik denetleyiciler (PLC)
-
Proteus ISIS
-
IEC 61131-3 standardı
-
Kontak ve Röle Temelli Makrolar
-
Flip-Flop Makroları
-
Zamanlayıcı (Timer) Makroları (TON, TOF, TP, TEP, vb. gibi)
-
Sayıcı (Counter) Makroları (CTU, CTD, CTUD)
-
Karşılaştırma (Comparison) Makroları
-
Aritmetik Makroları
-
Lojik Makroları
-
Kaydırma ve Döndürme Makroları (Shift & Rotate Macros)
-
Seçme Makroları
-
Veri Dağıtıcı (DeMultiplexer) Makroları
-
Kod Çözücü (Decoder) Makroları
-
Öncelikli Kodlayıcı (Priority Encoder) Makroları
-
Program Kontrol Makroları
-
Hafıza ile İlgili Makrolar (flash program hafıza, SRAM ve EEPROM hafızaları arasında bilgi okumak/yazmak amacıyla)
-
Tambur Sıralayıcı (Drum Sequencer) Komutu
-
19 farklı uygulama örneği
Yazar Hakkında
Murat UZAM, 1968 yılında Aydın Söke’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Söke’de tamamladı. 1985 yılında Söke Endüstri Meslek Lisesi, Elektrik Bölümünden okul birincisi olarak mezun oldu. Aynı yıl o zamanki ismiyle Yıldız Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Elektrik Mühendisliği Bölümünde lisans eğitimine başladı. 1989 yılında bu bölümden, o dönem mezun olan 165 kişi arasında 71.72 not ortalamasıyla bölüm üçüncüsü olarak mezun oldu. 1991 yılında Yüksek Lisans Eğitimini Yıldız Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Elektrik Mühendisliği Anabilim Dalında tamamladı. 1993 yılında YÖK tarafından yurtdışına yüksek lisans ve doktora eğitimi görmek üzere öğrenci seçmek için açılan “Yurtdışı Lisansüstü Sınavı”nda (YLS) başarılı oldu ve “Niğde Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü” adına (mecburi hizmet karşılığı) yurtdışı doktora bursu kazandı. Bu kapsamda doktora eğitimini 1998 yılında İngiltere’de Salford Üniversitesinde tamamladı.
1990-1993 yılları arasında Yıldız Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Elektrik Mühendisliği Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. Niğde Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde 1993 – 1998 yılları arasında Arş. Gör., 1998–1999 yılları arasında Arş. Gör. Dr., 1999–2004 yılları arasında Yrd. Doç. Dr., 2004–2009 yılları arasında Doç. Dr. ve 2009–2010 yılları arasında Prof. Dr. olarak görev yaptı. 2011–2016 yılları arasında Kayseri Melikşah Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde Prof. Dr. olarak görev yaptı. 15 Nisan 2020 tarihinden beri Yozgat Bozok Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde Prof. Dr. olarak görev yapmaktadır.
1999 yılında 3 ay Fransa'da Fransız Araştırma Enstitüsü INRIA'da araştırmalar yaptı. Ayrıca, 2003 yılı birinci dönemi TÜBİTAK-NATO B2 doktora sonrası araştırma bursu kapsamında Kanada'nın Toronto Üniversitesinde yine 3 ay süresince araştırmalar yaptı. Çin’de Xidian Üniversitesinde 2013, 2015 ve 2019 yıllarında Prof. Dr. Zhiwu Li ile birlikte araştırmalar yaptı.
47 konferans bildirisi, 73 tanesi Science Citation Index Expanded (SCIE) tarafından taranan dergilerde olmak üzere 110 tane dergi ve magazin makalesi yayınlamıştır. Bu kitap dâhil Türkçe olarak üç tane ve CRC Press (Taylor & Francis Group) tarafından basılmış İngilizce olarak dört tane kitap yazmıştır.
Yazarın H-Index’i, Web of Science’a göre 17, Scopus’a göre 19, Google Scholar’a göre 25’tir. Yazarın yapmış olduğu çalışmalara yapılan atıfların sayısı Web of Science’a göre 1527, Scopus’a göre 1928, Google Scholar’a göre 2645’dir. Publons’a göre yazarın yapmış olduğu makale ve bildiri hakemliği sayısı 128’dir.
Yazar aşağıda görüldüğü üzere dört kez dünyanın en etkili bilim insanları listesinde yer almıştır:
1. 2019 yılı ilk %2’lik dilime giren “Dünyanın en etkili bilim İnsanları – Yıllık Etki Kategorisinde”, In The Journal Sciencedirect Plos Biology, Dr. Article By John Pa Ioannidis, K. W. Boyack, and J. Baas, 6 Temmuz 2019: https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/1
2. 2020 yılı ilk %2’lik dilime giren “Dünyanın en etkili bilim İnsanları – Yıllık Etki ve Kariyer Boyu Etki Kategorilerinde”, In The Journal Sciencedirect Plos Biology, Dr. Article By John Pa Ioannidis, K. W. Boyack, And J. Baas, 8 Ekim 2020: https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/2
3. 2021 yılı ilk %2’lik dilime giren “Dünyanın en etkili bilim İnsanları – Kariyer Boyu Etki Kategorisinde”, In The Journal Sciencedirect Plos Biology, Dr. Article By John Pa Ioannidis, K. W. Boyack, and J. Baas, 19 Ekim 2021: https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/3
4. 2022 yılı ilk %2’lik dilime giren “Dünyanın en etkili bilim İnsanları – KariyerBoyu Etki Kategorisinde”, In The Journal Sciencedirect Plos Biology, Dr.Article By John Pa Ioannidis, K. W. Boyack, and J. Baas, 10 Ekim 2022: https:// elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/4
Yazar TÜBİTAK tarafından desteklenen iki bilimsel araştırma projesini başarıyla tamamlamıştır. Yazar evli ve üç çocuk babasıdır.
Yazar TÜBİTAK tarafından desteklenen iki bilimsel araştırma projesini başarıyla tamamlamıştır. Yazar evli ve üç çocuk babasıdır.
Yazarla ilgili detaylı bilgiye şu internet sayfalarından ulaşılabilir:
YÖK Araştırmacı ID |
22274 |
ORCID |
0000-0001-9625-5523 |
Web of Science
ResearcherID |
E-3930-2012 |
|
|
Researchgate Profile |
|
Scopus Author ID |
6602173877 https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=6602173877 |
Google Scholar |
|
Semantic Scholar |
|
Academic Microsoft
|
https://academic.microsoft.com/profile/jg658hg9-g77e-4ej9-8g5i-j446233ij4f3/MuratUzam/ |
Web sayfası
|
Hızlı kargo
Kargo biraz geç geldi ama kitap güzel
Beğendim
İçerik olarak çok zengin beğendim
plc mantığı ve plc tasarımı yanında sistem kurabileceğimiz harik
herşeyin otomasyona dönüştüğü günümüz çağında, otomatik kontrolü sağlayan plc mantığının temellerini öğrenme ile beraber, çok yönlü kazanımlar elde etmemimizi sağlayan bu kaynak; hem plc ile ilgili bilişsel ve mantıksal dünyamızı zenginleştiriyor, hem kendi plc mizi tasarlayıp programlamamızı sağlıyor, hem sahip olduğumuz yeteneklerle, kendi özgün sistem tasarımızı olusturup kullanabilme imkanı vermektedir. endüstri dünyasında kullanılan sistemlerin daha kolay anlaşılmasının yanında, bu kaynakla sahip olacağımız deneyimlememizin, problemlerin çözümü noktasında bir yol gösterici kaynak olarak önümüzü açacaktır. bu kaynaktan faydalanma imkanı sağlayan herkese teşekkürler. verilen emekleri takdir ediyorum. teknik ve mühendislik alanında seçkinlerin sahip olmak isteyeceği harika bir eser.
Sıradışı, Eşsiz Bir Bilimsel Eser !
Öncelikle kitap Ladder üzerinden PLC yazılımı geliştirme üzerine değildir. Doğrudan kendine özgü ve esnek bir PLC donanımı ucuz maliyetli mikro denetleyici ile tasarlamak isteyen mühendislere hitap etmektedir. Kitapta bahsi geçen donanıma yeni ya da gerekli özellikler ekleyerek, gömülü yazılımda değişiklik yaparak ortaya çıkan ürünü panoya montajını yapıp diğer elemanlar ile uyumlu olacak şekilde kullanabilirsiniz. Birebir PLC ile aynı sonuçları alırsınız. Hatta kendi PC arayüz yazılımını geliştirerek ürünü genel amaçlı kullanabilirsiniz. Dünyada eşi benzeri olmayan böylesi bir eser için değerli Murat hocama şükranlarımı sunuyorum.