Ülkemizde Linux işletim sisteminin çok ön planda olmamasına karşın, günlük hayatta sürekli iç içe olduğumuz gerçeğini de değiştirmemektedir.
Sizleri, Linux dünyasını öğrenmeniz için kitabımızda millî işletim sistemi Pardus ailesinden Pardus 19 sunucu sürümü ile bir yolculuğa davet ediyorum. İlk defa kullanacaklar, başarısız Linux deneyimleri yaşayanlar, meslekte çalışmaya devam eden herkes için Linux rehber niteliğindeki bilgiler sizleri beklemektedir.
Bu kitapla birlikte,karşılaşacağınız Linux terimlerinin ve süreçlerinin neler olduğuna dair birçok saha tecrübeleri sizleri beklemektedir.
ÖNEMLİ BAŞLIKLAR
Pardus Linux Sunucu Öğreniyorum
Pardus Linux Temel Gereksinim
Pardus Linux Projeler
Linux Lisanslama ve Bakim Kavramı
GNU/GPL Lisanslama
LGPL Lisanslama
Genel Linux Mimarisi
Graphical User Interface (GUI)
Text User /Text Line Interface (TUI/TLI)
Command Line Interface (CLI)
Kabuk (Shell)
Çekirdek (Kernel)
Temel Linux Komutları
Sık Kullanılan Komutlar
Virtualbox Sanallaştırma
Pardus 19 Sunucu İlk Kurulum
Sistem Güncelleme
Paket Yönetimi
Temel Ağ Hizmeti
Hizmet Yönetimi
Disk Yönetimi
Görev Zamanlayıcı
Ağ Hizmetleri
Ssh Hizmeti
Ftp Hizmeti
Ntp Hizmeti
Temel Kullanıcı İşlemleri
Lamp Web Hizmeti
Webmin
Sistem İzleme Araçları
Sistem Log İzleme
Tomcat Web Sunucu Yönetimi
Servis Port Kontrol Yazılımı
Pardus 17 Sürüm yükseltme
Açık Kaynak Depolama Yazılımı
Pardus Iscsı Bağlantısı
Teknik Terimler Sözlüğü
Tcp-Udp Port Kavramı
Yazar Hakkında
Yazarımız Gökhan Arslan, 1984 Yılında Adana'da doğmuş olan yazarımız, 2005 yılında Ankara’da bilişim sektöründe çalışmaya başlamıştır.
Teknik uzman olarak başladığı iş hayatında kamu ve özel sektörlere ait birçok projede görev almıştır. Yazarımız Pardus Linux, Oracle Solaris, Suse Linux, Oracle Linux, Oracle Database, Oracle Middleware, Apache vb. sayısız Linux platformlu projelerde aktif rol almıştır.
2013 yılında çalışmaya başladığı kamuya hizmet veren özel bir yazılım firmasında, 2017 yılından itibaren Sistem Destek Ekip Lideri görevini yürütmektedir. Cloud, Oracle Database, Oracle Middleware, VMware, Windows / Linux sistemlerde danışmanlık görevini yürütmeye devam etmektedir.
Yazarımız, kurucusu olduğu www.narsal.com adresinde açık kaynak bilgi sistemleri dünyasına makale ve tecrübelerini paylaşmaktadır.